- Μαρώνεια
- I
Αρχαία παραλιακή πόλη της Θράκης. Βρισκόταν στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Ίσμαρος, στον όρμο του Αγίου Χαραλάμπους. Μυθολογικός οικιστής της θεωρείται ο Μάρων (βλ. λ.).Η Μ. ιδρύθηκε από αποίκους της Χίου, στο α’ μισό του 7ου αι. π.Χ. Σύμφωνα με τον Όμηρο, στην περιοχή του Ισμάρου οδήγησαν οι άνεμοι τα πλοία του Οδυσσέα και των συντρόφων του, όταν εκείνοι απέπλευσαν από το Ίλιο, ενώ από την ίδια πόλη προερχόταν το περίφημο κρασί με τη «θεσπέσια» οσμή, με το οποίο ο ήρωας του Τρωικού πολέμου μέθυσε τον κύκλωπα Πολύφημο (Οδύσσεια, θ’ 39-73, 96-211). Στον χώρο αυτό, πριν από την εγκατάσταση των Ελλήνων αποίκων, ζούσαν οι Θράκες Κίκονες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Στράβωνα (Γεωγραφικά, VIII, 331, απόσπ. 44), είχαν ιδρύσει τρεις πόλεις, την Ξάνθεια, την Μαρώνεια και την Ισμάρα. Η αρχαιολογική σημασία του βουνού είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς, εκτός από τη Μ., έχουν διαπιστωθεί έως σήμερα επιπλέον έξι θέσεις (Άγιος Γεώργιος, Πετρωτά, Ασάρ τεπέ, Καβούκι, σπηλιές Μαρώνειας και Στρύμης), οι οποίες κατοικήθηκαν από τη νεολιθική εποχή και την εποχή του χαλκού μέχρι τους ιστορικούς χρόνους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σπηλιά της Μ., όπου κατά τις πρόσφατες ανασκαφές βρέθηκε μεγάλο πλήθος αρχαιοτήτων (αγγεία, ειδώλια, όπλα κ.ά.), τα οποία χρονολογούνται στους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους.
Ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην αρχαία Μαρώνεια.
Η Μαρώνεια είχε περίφημα ασημένια νομίσματα, των οποίων η κυκλοφορία αρχίζει λίγο πριν από το 500 π.Χ. και συνεχίζεται επί περίπου 150 χρόνια. Στη φωτογραφία, η μία όψη ενός τετράδραχμου του 430-410 π.Χ.
Ο θρύλος του μαρτυρίου της αγίας της Δυτ. Εκκλησίας Ούρσουλας και των έντεκα χιλιάδων παρθένων από ένα «Πάθος» του 10ου αι., σε απεικόνιση ανώνυμου Φλαμανδού ζωγράφου στο «Chasse de Sainte Odile» (1292) (Μονή της Παναγίας του Κόντεν, Κερνιέλ, Βέλγιο).
Λείψανα θεάτρου του 3ου αι. π.Χ. στην αρχαία Μαρώνεια.
IIΑσημένιο τετράδραχμο της αρχαίας Μαρώνειας, με όψη που εικονίζει ένα κλαδί αμπελιού με σταφύλια, που χρονολογείται στα 430-410 π.Χ.
Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 200 μ., 645 κάτ.) στην πρώην επαρχία Κομοτηνής του νομού Ροδόπης. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, στις νοτιοδυτικές απολήξεις του Ίσμαρου, 30 χλμ. ΝΑ της Κομοτηνής. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Μαρώνειας. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και απέχει περίπου 4 χλμ. από την ομώνυμη αρχαία πόλη.
Dictionary of Greek. 2013.